Akademikrogen-2019

Utställning på Akademikrogen, januari – februari 2019. Till startsidan
©Tom Gagner
Klicka på bilden för en större version.

Bilden var tänkt att ingå i en serie med ett tema. Arbetet med temat fortsätter. Modell är Cajsa och platsen är Klapphuset i Kalmar. Belysning är dels det befintliga ljus som kommer in genom fönstren och springorna i väggarna, dels två blixtar. Den ena blixten, huvudblixten, står uppe till höger bakom fotografen. Den andra har försetts med ett blåfilter och stoppades ned i den bortre tunnan.

En zombie fotograferad under Stockholm zombiewalk 2017. Kvinnan gick, som alla andra deltagare i zombiepromenaden genom Gamla stan, fullt upp i sin roll. Jag tecknade att jag ville ta en bild. Kvinnan svarade inte men stannade upp och lät mig ta några bilder. Här ligger mycket av tjusningen med att porträttera okända; några ögonblick av samförstånd.

Även denna bild är tagen under Stockholm zombiewalk 2017 och också denna gång går modellen in i sin roll. Någon verbal kommunikation förekom inte men han lät blicken vila på mig under den stund som krävdes för att jag skulle kunna ta ett tiotal bilder.

Amber, London i december 2018. Ibland behöver modeller uppdatera sina portfolier. Ett bra tillfälle för en fotograf, med begränsad budget, att arbeta tillsammans med professionella modeller. Strävan här är att modellen ska få med sig en bild som är så fördelaktig som möjligt och kan visas upp inför kommande modelljobb. Platsen är en bakgata inte så långt från Oxford Circus. Ljuset är det som kommer ned från den mulna himlen tillsammans med en blixt till vänster, alldeles ovanför Ambers ansikte. Blixten är försedd med ett svagt orange filter för att hudtonerna ska bli varma och för att lyfta fram Amber ur bakgrunden. Fler bilder på Amber

James, som också arbetar som modell. Bilden togs vid samma tillfälle som bilden på Amber. Samma belysning som för Amber, men en blå blixt har lagts till för att lyfta fram väggen bakom James och ge en svag blå ton på hans vänstra kind. Avsikten var att skapa lite noirkänsla. Fler bilder på James

Bilden på Cajsa togs vid samma tillfälle som den första bilden. Här är det lite klassisk hollywoodkänsla som eftersträvas. Fler bilder på Cajsa (klicka på länken).

Amber, London i december 2018. Bilden togs i det befintliga ljuset på gatan och mellan två arrangerade tagningar. Amber slappnar av lite och rättar till frisyren medan assistenterna flyttar om blixtarna.
En bild från fotograferingstillfället (klicka på texten).

/Kalmar, januari 2019.